Μεσολόγγι: Διανομή γης

Παρασκευή 20 Ιουλίου 20120 σχόλια

Όλοι κερδίζουν στο Μεσολόγγι… και πρώτα απ’ όλους η παραγωγή και η αγροτική οικονομία. Δεκάδες αγρότες του Μεσολογγίου
αποκτούν, με συμβολικό αντίτιμο, τη δυνατότητα να μπουν στην παραγωγή. Ο δε Δήμος αξιοποιεί με τον ιδανικότερο τρόπο μεγάλες δημοτικές εκτάσεις που έμεναν ανεκμετάλλευτες.

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου και της μη κατοχής γης απ’ τους ανθρώπους εκείνους που και θέλουν και μπορούν να την καλλιεργήσουν, να παράγουν και να στηρίξουν έτσι τις οικογένειές τους, αλλά και την εθνική οικονομία, είναι το σημαντικότερο όλων όσων σχετίζονται με την αγροτική οικονομία. Ο κατακερματισμός της γης σε αγροτεμάχια μη ικανά να καλλιεργηθούν και να αποδώσουν, οφείλεται σε αντιλήψεις που συνέβαλαν μόνο στην απαξίωσή της. Ένας αγρότης με δυο στρέμματα γης δεν μπορεί φυσικά να ανταγωνιστεί τον Ολλανδό με τα 400, ούτε τον Βούλγαρο με τα 150. Το πρόβλημα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Αιτ/νία γίνεται ακόμη πιο έντονο, όταν η μίσθωση εκτάσεων είναι εντελώς απαγορευτική, λόγω του κόστους.

Στο πρόβλημα αυτό ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου δίνει ουσιαστική, έμπρακτη και με εγγυημένα αποτελέσματα λύση. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει ο Δήμος δεν διαφοροποιείται απ’ αυτό που δυο χρόνια πριν έχει εξαγγείλει η πολιτεία. Με τη διαφορά ότι το αρμόδιο υπουργείο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διανομής αγροτικής γης, με συμβολικό αντίτιμο 5 ευρώ / στρέμμα, όχι απ’ την Αιτ/νία, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά απ’ τη Βόρειο Ελλάδα. Και ίσως κάποια στιγμή το πρόγραμμα να επεκταθεί και στο δικό μας νομό. Για την ιστορία θυμίζουμε ότι βασικό κριτήριο ήταν η ολοκλήρωση του περιβόητου «καλαθιού αγροτικών προϊόντων», διαδικασία που η Περιφέρεια Δ.Ε. πρώτη και καλύτερη ολοκλήρωσε, …χωρίς όμως αυτό να μετατραπεί σε κάτι συγκεκριμένο και χωρίς να ληφθεί υπόψιν κατά το σχεδιασμό του προγράμματος διανομής γης.

Έρχεται λοιπόν τώρα ο Δήμος Μεσολογγίου και αυτό που δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να κάνει το κράτος… το αναλαμβάνει αυτός. Ήδη, απ’ τον περασμένο Απρίλιο προχώρησε στη δημοπρασία εκμίσθωσης δημοτικών αγροτεμαχίων σε περιοχές όπως το Νεοχώρι, η Κατοχή, το Λεσίνι. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και σε πρώτη φάση αναδείχθηκαν οι πλειοδότες για 51 αγροτεμάχια στην Δ.Ε. Οινιαδών.
Πρόκειται για εκτάσεις από 10 έως και 70 στρέμματα η κάθε μια, στο Θολό, στο Διόνι, στα Πιτσούρια, στο Μακρύλακα, στο Αμακ. Συνολικά ο Δήμος μισθώνει αρκετές εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (το ίδιο, σε μικρότερη έκταση γίνεται και στη Δ.Ε. Αιτωλικού), το πραγματικό όφελος όμως δεν είναι τα 5 ή 10 ευρώ ανά στρέμμα που συμβολικά θα εισπράξει, αλλά το γεγονός ότι οι εκτάσεις αυτές θα καλλιεργηθούν. Θα εργαστούν άνθρωποι δηλαδή, θα παράγουν, θα πουλήσουν, θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, θα φορολογηθούν. Όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Και οι αγρότες που μπήκαν στη διαδικασία και ο Δήμος και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην εφημερίδα «Συνείδηση» έχουμε από ετών υποδείξει μια τέτοια κατεύθυνση, καθώς στο νομό μας υπάρχουν ατέλειωτες εκτάσεις, πολύ περισσότερες στην κυριότητα του δημοσίου – κτηματικής, η διανομή των οποίων σε ακτήμονες αγρότες και σε νέους ανθρώπους που θέλουν πλέον να επιστρεύσουν στα χωριά τους, θα αποτελούσε τη βάση για την πραγματική αναζωογόνηση της υπαίθρου. Ο Δήμος Μεσολογγίου απέδειξε ότι ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει. Και το υποστηρίζει έτι περαιτέρω με το θεσμό της έκθεσης τοπικών προϊόντων και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και στην Τριχωνίδα, στο Ξηρόμερο, στο Βάλτο; sinidisi.gryou.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS