Ναι στις επενδύσεις στην Ελλάδα

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 20110 σχόλια

Η ευρωκρίση σήμερα πάλι στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου. Ναι στις επενδύσεις, δηλώνει Γερμανός μάνατζερ μεγάλης επενδυτικής εταιρείας, ευρωομόλογα και
Σχέδιο Μάρσαλ ζητά επιφανής οικονομολόγος.

«Εγώ δίνω χρήματα στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung που επανέρχεται στην Ελλάδα στη σειρά ‘Ειδικοί αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές’.
Συγκεκριμένα ο Χέντρικ Λέμπερ, από το 1994 επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών πακέτων Atacis, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή εξετάζει την αγορά μετοχών της ελληνικής τράπεζας Alpha Bank και υποστηρίζει: «'Το κάνω γιατί το ζητά η ΕΕ. Δίνω χρήματα στην Ελλάδα, γιατί νομίζω πως η ΕΕ δεν θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει και γι’ αυτό έχω υψηλές αποδόσεις.’
Για τον Χέντρικ Λέμπερ η ευρωκρίση συνιστά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων. ‘Ή θα διασωθούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ ή καμία. Στην ΕΕ δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας μεμονωμένης χρεοκοπίας’.
Ο Γερμανός μάνατζερ εκτιμά ότι μπορεί ‘το παιχνίδι των αγορών να είναι ιδιαίτερα βάναυσο, αλλά ταυτόχρονα είναι και δίκαιο’, ενώ υπογραμμίζει ότι ‘χρειάζεσαι την αναγνώριση των άλλων για να πετύχεις. Στις αγορές ανταμείβονται οι γνώσεις σου ανάλογα με το ποσόν που επενδύεις. Και σαν επενδυτικός μάνατζερ θέλεις κυρίως να δείξεις στους άλλους ότι στο τέλος είχες δίκιο, ήσουν μπροστά.»

Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ
Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη και την απασχόληση
«Το Βερολίνο δεν δέχεται συμβουλές», είναι ο τίτλος της Rheinische Post που δημοσιεύει συνέντευξη με τον Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της  γερμανικής κυβέρνησης – συμβούλιο γνωστό και σαν ‘οι πέντε σοφοί της οικονομίας’.
Ο Γερμανός οικονομολόγος επανέρχεται στο ευρωομόλογο δηλώνοντας ότι είναι ένα εργαλείο «για να τα φέρουμε βόλτα φέτος χωρίς να διαλυθεί η ΟΝΕ. Τα ευρωομόλογα είναι ο μοναδικός προσβάσιμος δρόμος, ανεξάρτητα εάν τον θέλουμε ή όχι.»
Επιπλέον ο Πέτερ Μπόφινγκερ τονίζει τη σημασία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης: «Λείπει από την ΕΕ μια στρατηγική αναζωογόνησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Μόνον με τα προγράμματα δραστικών περικοπών δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία.
Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ γι’ αυτές τις χώρες, το οποίο θα προσφέρει κίνητρα σε επενδυτές, αλλά και δυνατότητες απασχόλησης για τους ανέργους. Εύχομαι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακούσει τις συμβουλές των οικονομολόγων. Διότι μέχρι τώρα δίνει την εντύπωση ότι αντιτάσσεται στις συμβουλές εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την ευρωκρίση.»

Την τελευταία στιγμή μια ελαφριά βελτίωση…
«Ευρωκρίση – η Ελλάδα εκπλήρωσε τους στόχους της για τις περικοπές», είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse που αναφέρεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για συρρίκνωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2010: «Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε χθες την πρώτη αξιολόγηση για την επιτυχία του προγράμματος εξυγίανσης το 2010. Σε σύγκριση με το 2009 συρρικνώθηκε ο νέος δανεισμός από 30,9 δισεκατομμύρια στα 19,6 δισεκατομμύρια. Δηλαδή η μείωση για το 2010 είναι της τάξης του 36,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%. Αυτή η ελαφριά βελτίωση της κατάστασης οφείλεται κυρίως στη συγκράτηση δαπανών του υπ. Οικονομικών, οι οποίες άγγιξαν ετήσιο ρυθμό μείωσης 9% έναντι του στόχου 7,5%.
Όμως τα έσοδα δεν αυξήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και όπως είχε σχεδιαστεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν μόνον κατά 5,5% και όχι κατά 6%, όπως προέβλεπε ο ετήσιος στόχος του προγράμματος εξυγίανσης.»

Τέρμα στον ένοπλο αγώνα ή πολιτικό τρικ λόγω εκλογών;
Η ανακοίνωση της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ για «μόνιμη και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα εκεχειρία» σχολιάζεται σήμερα από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Το καινούργιο στοιχείο στη νέα ανακοίνωση της ΕΤΑ είναι η προσθήκη ‘μόνιμη και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα’ εκεχειρία. Για τη βασκική παράνομη οργάνωση αυτή η συγκεκριμενοποίηση σηματοδοτεί μια πρόοδο, για τους Ισπανούς όμως δεν σημαίνει τίποτε.
Εκείνο που περιμένει η Ισπανία είναι ο τερματισμός του ένοπλου αγώνα και η παράδοση των όπλων.»

Η γαλλική καθολική εφημερίδα La Croix: «Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους Βάσκους τρομοκράτες. Η συνεργασία γαλλικών και ισπανικών διωκτικών αρχών έφερε αποτελέσματα. Η ΕΤΑ αποδυναμώθηκε.
Ασφαλώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την ΕΤΑ θα είναι χρονοβόρες, η δε διαδικασία συμφιλίωσης ακόμη πιο επίπονη. Όμως η εκεχειρία είναι εφικτή. Το είδαμε στην Ιρλανδία και ελπίζουμε να το ζήσουμε και στην Ισπανία.»

Η ιταλική La Repubblica: «Για την ισπανική κυβέρνηση τα βήματα της ΕΤΑ δεν είναι ούτε επαρκή, ούτε πειστικά. Φαίνεται ότι η ΕΤΑ προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση με στόχο την ανάμειξή της στις επικείμενες τοπικές εκλογές τον Μάιο.
Παράλληλα όμως διαφαίνεται ότι η ΕΤΑ, όπως πριν από χρόνια και ο ΙΡΑ, θέλει να τραβήξει μια γραμμή στο παρελθόν και να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα, τον μακροβιότερο στην ιστορία της Ευρώπης.»

Πηγή dw
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS