Το Δίστομο μετά τη σφαγή (10 Ιουνίου 1944) |
Με αμηχανία αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην δίκη Γερμανίας – Ιταλίας
για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Σήμερα το μεσημέρι (14:15) ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε αντιδρώντας στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είπε ότι «δεν μπορεί να δείξει κατανόηση». Η δίκη αφορά το ερώτημα, εάν η Γερμανία μπορεί να απορρίψει τις απαιτήσεις για αποζημίωση θυμάτων της ναζιστικής δικτατορίας που προέρχονται από το εξωτερικό με το επιχείρημα της κρατικής ετεροδικίας.
Γκίντο Βεστερβέλε - υπΕξ της Γερμανίας |
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στην πάγια θέση της και περιμένει «να γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και ειδικά το δικαίωμα της ετεροδικίας της Γερμανίας ως κράτους.» Για να συμπληρώσει ότι οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση αυτής της βασικής αρχής θα προκαλούσε στην παγκόσμια κοινότητα κρατών καθεστώς νομικής ανασφάλειας.
Η Γερμανία προσέφυγε τον Δεκέμβριο του 2008 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το σημαντικότερο όργανο διεθνούς δικαίου των ΗΕ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Αστικού Δικαστηρίου της Ιταλίας και άλλων ιταλικών δικαστηρίων ότι απλοί πολίτες ενός κράτους έχουν το δικαίωμα αγωγής κατά ενός άλλου κράτους σε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι ενέκριναν τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου (10.06.1944) από τη Γερμανία με δικαίωμα εκτέλεσης της απόφασης ακόμη και στο εξωτερικό, δηλαδή ακόμη και σε ιταλικό έδαφος.
Σε πολλές εφημερίδες, κυρίως ιστοσελίδες, αναφέρεται η είδηση της ελληνικής παρέμβασης. Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt η πλειονότητα των αναγνωστών, σχολιάζοντας σχετικό άρθρο, εκφράζει την αντίθεσή της στις αποζημιώσεις και υπενθυμίζει τη γερμανική βοήθεια προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα.
Πηγή dw