Σκάνδαλο διοξίνης - Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 20110 σχόλια

Το σκάνδαλο της διοξίνης στις ζωοτροφές συνεχίζει να συγκλονίζει τη Γερμανία καθώς σχεδόν καθημερινά αποκαλύπτονται νέες τρομακτικές πτυχές της
υπόθεσης. Μια αποτίμηση από την υπουργό Προστασίας των Καταναλωτών Άιγκνερ

Δεν θα πρέπει, εξαιτίας μιας μεμονωμένης περίπτωσης να καταδικάζουμε το σύνολο του αγροτικού κόσμου, υποστηρίζει σε σημερινή της συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία γερμανίδα υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Ίλζε Άιγκνερ:

"Εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες, έχουμε να κάνουμε με έναν προμηθευτή της βιομηχανίας παρασκευής ζωοτροφών, ο οποίος δεν έχει άμεση σχέση με τη γεωργία. Πρόκειται για έναν προμηθευτή, ο οποίος, εάν επιβεβαιωθούν όλα, έδρασε ανεύθυνα και αδίστακτα. Επαναλαμβάνω, εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες, μιλάμε για εγκληματικές πράξεις".

Λήξη του συναγερμού;
Χθες οι αρμόδιες αρχές έδωσαν και πάλι το πράσινο φως για την επαναλειτουργία χιλιάδων μονάδων εκτροφής χοίρων και πουλερικών, τις οποίες είχαν κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα για προληπτικούς λόγους. Τα 2/3 των 4.700 επιχειρήσεων που είχαν κλείσει μπορούν να αρχίσουν να διαθέτουν και πάλι τα προϊόντα τους. Δεν υπάρχει δηλαδή πλέον άμεσος κίνδυνος, ρωτήθηκε η υπουργός;

"Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι το αρμόδιο κρατίδιο, δηλαδή κυρίως η Κάτω Σαξονία, έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους στις εν λόγω μονάδες εκτροφής. Από τις 4.700 μονάδες οι 1.635 παραμένουν κλειστές. Οι υπόλοιπες ελέγχθηκαν προκειμένου να εξακριβωθεί εάν, πρώτον, είχαν στην κατοχή τους ύποπτες ζωοτροφές και, δεύτερον, εάν αυτές ήταν μολυσμένες. Εάν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, μπορούσαν να αρχίσουν και πάλι τη διάθεση των προϊόντων τους. Πρόκειται για έναν προσωρινό απολογισμό που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ελεγχθούν".

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Εν τω μεταξύ τα αναπάντητα ερωτήματα πληθαίνουν. Αναπάντητο παραμένει μεταξύ άλλων εάν αυτοί που πρόσθεσαν στις ζωοτροφές το λίπος με τη διοξίνη, που προοριζόταν για τον εμπλουτισμό βιοκαυσίμων, το έκαναν συνειδητά, και αν ναι, ποιος τους ανέθεσε να το πράξουν. Άγνωστη παραμένει επίσης η προέλευση της διοξίνης. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η χρήση ακατάλληλων ουσιών δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Η υπεύθυνη για το σκάνδαλο εταιρεία Harles und Jentsch υποστηρίζει πάντως ότι το λίπος με την καρκινογόνο διοξίνη προστέθηκε κατά λάθος στις ζωοτροφές. Κατά την άποψη του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας της περιοχής Κάτω Σαξονίας, αυτή η εκδοχή δεν είναι πιστευτή.
Οι εισαγγελικές αρχές υποθέτουν ότι το μολυσμένο λίπος είχε προστεθεί στις ζωοτροφές στις εγκαταστάσεις εταιρείας που προφανώς δεν είχε την άδεια να το κάνει, και ως εκ τούτου δεν ελεγχόταν καν από τις αρμόδιες αρχές.

"Η ίδια η εταιρία", εξηγεί η Ίλζε Άιγκνερ, "έκανε δικούς της ελέγχους, αλλά απέκρυψε αποτελέσματα που έδειχναν επίπεδα διοξίνης πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Πρόκειται για ποινικό αδίκημα γιατί δεν φρόντισε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Αυτό υπέπεσε στην αντίληψη άλλης εταιρίας παρασκευής ζωοτροφών, η οποία κατά τον έλεγχο των ζωοτροφών της διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και ακολούθως το κατήγγειλε. Έτσι ξεκίνησε το όλο θέμα".

Το σκάνδαλο δεν θα πρέπει να εκπλήσσει

Το νέο σκάνδαλο δεν φαίνεται όμως να ξαφνιάζει όλους τους ειδικούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο δεν θα πρέπει να εκπλήσσει όταν στο σούπερ μάρκετ 10 αυγά πωλούνται προς 1,30 € και ένα κιλό χοιρινού προς 2,50 €. Η υπουργός δε φαίνεται να διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση:

"Γενικότερα θα έλεγα ότι είναι θέμα του καθενός να αποτιμά την αξία των τροφίμων που καταναλώνει και να αποφασίζει τις αγορές του στη βάση της τιμής. Συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Θα πρέπει να πω όμως ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετρήσουν κάθε ευρώ. Πιστεύω όμως παράλληλα ότι πολλοί θα μπορούσαν να εκτιμούν περισσότερο τα τρόφιμα, να ξοδεύουν εν τέλει περισσότερα για τρόφιμα στη βάση ίσως μιας αλλαγής προτεραιοτήτων προς όφελος των τροφίμων".
Πηγή dw


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS