Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα πρώτα ύποπτα δείγματα με αυξημένες ποσότητες διοξίνης σε λιπαντικές ουσίες στην εταιρία Harles und Jentsch, που αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου,
ανακαλύφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.
Ιδιωτικό εργαστήριο είχε πάρει στις 19 Μαρτίου του 2010 δείγματα από την εν λόγω εταιρία διαπιστώνοντας ότι οι ποσότητες διοξίνης ήταν τουλάχιστον διπλάσιες από τα επιτρεπτά όρια. Αυτό σημαίνει ότι ζωοτροφές που παρασκευάστηκαν από την εταιρία με μολυσμένο με διοξίνη λίπος κυκλοφορούν στο εμπόριο ήδη εδώ και 10 μήνες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Hannoversche Allgemeine Zeitung που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας του κρατιδίου Σλέσβικ - Χόλσταϊν στο Κίελο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου ωστόσο, το υπουργείο ενημερώθηκε για το θέμα στις 27 Δεκεμβρίου. Το ύποπτο δείγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, προέρχεται από εσωτερικό έλεγχο της επιχείρησης. Τα αποτελέσματα δεν διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο υπουργείο.
Μολυσμένα προϊόντα και στη Βρετανία;
Οι πωλήσεις αυγών στη Γερμανία μειώθηκαν σημαντικά |
Εν τω μεταξύ όπως γνωστοποίησε χθες η Κομισιόν, με τα μολυσμένα αυγά που εξήχθησαν στην Ολλανδία παρασκευάστηκαν προϊόντα, όπως μαγιονέζα και προϊόντα άρτου, τα οποία έχουν διακινηθεί στο μεταξύ στη Μεγάλη Βρετανία και οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τώρα αυτά τα προϊόντα προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά.
Στη Γερμανία 4709 μονάδες εκτροφής χοίρων και πουλερικών έχουν ήδη κλείσει. Μέχρι νεωτέρας οι επιχειρήσεις αυτές δεν επιτρέπεται να τροφοδοτούν με προϊόντα την αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Αγροτών Γκερντ Σόνλαϊτνερ, οι ζημίες για τους συγκεκριμένους αγρότες ανέρχονται στα 40 – 60 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι ο σύνδεσμος θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τις εταιρίες παρασκευής ζωοτροφών.