Η Δημοτική Επιχείρηση Στάθμευσης - Ενοικιάζει εργαζομένους - Σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο»

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 20150 σχόλια

Αρκετοί το έχουν αποκαλέσει «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο». Ο λόγος για την μέθοδο στην οποία επιδίδονται αρκετές επιχειρήσεις, για να εξοικονομήσουν φτηνή και ελαστική εργασία.
Το τραγικό είναι να συνειδητοποιείς ότι δίπλα σου, στην πόλη σου, στο δήμο σου, υπάρχουν άνθρωποι, που δεν προσλαμβάνονται οι ίδιοι στη δουλειά που δουλεύουν, αλλά σε αυτή που τους έχει οδηγήσει ένας «έμπορος εργασίας».
Οδυνηρό γίνεται, όταν ο έμμεσος εργοδότης αυτών των ανθρώπων είναι μια δημοτική επιχείρηση.
Εδώ και αρκετά χρόνια που παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Αγρινίου, και ανεξάρτητα από το θεσμικό πλαίσιο, που όριζε κάθε φορά την οργάνωση και την λειτουργία των Οργανισμών της Τοπικής αυτοδιοίκησης, υπήρχε μια διαρκής, επαναλαμβανόμενη και σταθερή αρνητική θέση-άποψη της δημοτικής παράταξης, η οποία στηριζόταν από το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, και που αφορούσε στο εργασιακό καθεστώς της επισφαλούς εργασίας, η οποία τις περισσότερες φορές γινόταν εκνευριστική για την κάθε δημοτική αρχή, η οποία ενεργούσε.
Το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων της ΛΑΣ, αλλά και των προηγούμενων παρατάξεων της κουμουνιστικής πτέρυγας του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν καταθέσει ώρες επιχειρηματολογίας, για τον τρόπο, που οι αστικές κυβερνήσεις επιχειρούσαν όλα αυτά τα χρόνια, να ελαστικοποιήσουν, με όχημα κυρίως τις δημοτικές επιχειρήσεις, τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων, να περικόψουν δικαιώματα και να περιστείλουν κατακτήσεις.
Όλη αυτή προσπάθεια και η επιχειρηματολογία τις περισσότερες φορές δεν κατάφερνε να πείσει, και να είναι αποτελεσματική, εξαιτίας κυρίως του συσχετισμού της κατανομής των εδρών, που η αγρινιώτικη κοινωνία διαμόρφωνε μέσα στο κορυφαίο αυτό αυτοδιοικητικό όργανο του Δήμου.
Αυτό όμως που συνέβη προχθές την Τετάρτη μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου, είναι ένα γεγονός πέρα από κάθε πρόβλεψη και πέρα από κάθε φαντασία. Αν όχι για όλους, τουλάχιστον για αρκετούς συμπολίτες μας, που αντιλαμβάνονται την εργασία, ως ένα αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα, για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή.

Φυσικά κανείς από όλους εμάς, που σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, δεν ζει απομονωμένος μέσα στη γυάλα του. Έχουμε πλήρη και σαφή  αντίληψη των συνθηκών «γαλέρας», που χαρακτηρίζουν σήμερα το εφιαλτικό περιβάλλον της απασχόλησης. Ούτε λόγος φυσικά για εργασιακό περιβάλλον. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι το σημείο να βλέπεις τον Πρόεδρο μιας δημοτικής επιχείρησης να παραδέχεται ανερυθρίαστα, σε ερώτηση (απ’ αυτές που ενόχλησαν τον κ. Παππά) του κ. Μερμίγκη, του μοναδικού δημοτικού συμβούλου της παράταξης ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, «αν το Δημοτικό Παρκινγκ έχει προχωρήσει σε ενοικίαση εργαζομένων», ότι ναι ενοικιάζουμε εργαζομένους, η απόσταση είναι μεγάλη και η διαφορά σημαντική.

Τα γεγονότα και οι αποφάσεις

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου του 2014 πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής επιχείρησης του Πάρκινγκ. Μέλη αυτού του συμβουλίου είναι ο κ. Θεόδωρος Σεΐτανίδης, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της εταιρείας, ο κ. Παναγιώτης Στούπας (Αντιπρόεδρος), οι δημοτικοι σύμβουλοι, κ. Βασίλης Φωτάκης (Παπαναστασίου) και κ. Βλάσης Σφυρής (Μοσχολιος), ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Σωκράτης Κωστίκογλου, η εκπρόσωπος του ΤΕΕ κα Σπυριδούλα Γουρνάρη και ο εκπρόσωπος του ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ κ. Λάμπρος Στεργίου, τα οποία σε εκείνη την συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν όλα παρόντα, όπως αναφέρει η απόφαση 184/2014 του οργάνου.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το θέμα της πρόσληψης προσωπικού (τεσσάρων ατόμων) με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Ορισμένου χρόνου διάρκειας έως οκτώ μήνες, επισημαίνοντας, ότι οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού δεν γίνονται για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας.
Είπε επίσης ότι οι υποψήφιοι που θα προσληφθούν θα έχουν νόμιμα προσόντα και για την πρόσληψη τους θα τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 2190/1994.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι εκείνη την περίοδο η εταιρεία απασχολούσε μόνο έναν εργαζόμενο, αλλά οι ανάγκες σε προσωπικό ήταν αυξημένες.
Όλα τα παραπάνω ο Πρόεδρος της εταιρείας τα ανέφερε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους ζήτησε να αποφασίσουν και να προχωρήσει στην πρόσληψη αυτών των τεσσάρων υπαλλήλων.
Μετά από την εισήγηση του κ. Σεϊτανίδη τα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα τα όσα ο Πρόεδρος εισηγήθηκε και η απόφαση έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 184/214 και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με ΑΔΑ: ΒΔΕΧΟΕ4Η-Γ2Δ
Λίγο αργότερα την ίδια μέρα και στην ίδια συνεδρίαση, με την ίδια σύνθεση των παρόντων μελών του διοικητικού συμβουλίου και (σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε στα χέρια μας) μετά από δύο θέματα (Αν αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένη «μεθόδευση», τότε άραγε; τι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι είναι «μεθόδευση»;), ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη, ότι «για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της εταιρείας θα πρέπει να προχωρήσει το συμβούλιο στην ανάθεση ελέγχου της εισόδου – ταμείου – στάθμευσης με ιδιωτικό συμφωνητικό στην εταιρεία «ΝΤΖΑΙΜΕΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ» για το ποσό των έξι χιλιάδων διακοσίων ευρώ (6.200) συν ΦΠΑ, έτσι ώστε να απασχοληθούν τέσσερα (4) άτομα, για δύο μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους δύο.
Στη συνέχεια το συμβούλιο «ύστερα από διαλογική συζήτηση», όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο κ. Θεόδωρο Σεϊτανίδη «να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάθεση ελέγχου της εισόδου – ταμείου – στάθμευσης της εταιρείας με ιδιωτικό συμφωνητικό στην εταιρεία “ΝΤΖΑΙΜΕΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ” (να σημειώσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει εργολαβικά και την καθαριότητα του νοσοκομείου), «για το ποσό των δώδεκα χιλιάδων τετρακοσίων (12.400) ευρώ», γεγονός, που μας κάνει να διαπιστώνουμε, ότι αυτόματα οι δύο μήνες, μετά την διαλογική συζήτηση έγιναν εξ ορισμού τέσσερις. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στην παραπάνω εισήγηση, και σε ότι αφορά την διάρκεια του ιδιωτικού συμφωνητικού αποφασίστηκε επιπλέον η παράταση της «μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα της λειτουργίας με τακτικό προσωπικό».
Αυτά είναι τα γεγονότα. Και δυστυχώ, και οι δύο αυτές αποφάσεις μας οδηγούν σε συμπεράσματα, που καθόλου ευχάριστα δεν είναι, ούτε για την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων στην συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, ούτε για τους αγώνες του Συλλόγου των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου Αγρινίου, ούτε για το τριτοβάθμιο σωματείο τους την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε για την ύπαρξη και τη δυναμική του Εργατικού Κέντρου στην περιοχή. Είναι θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μετά την σημερινή μας αποκάλυψη τα παραπάνω συνδικαλιστικά όργανα θα αντιδράσουν.
Η παραπάνω όμως διαπίστωση γίνεται ακόμα θλιβερή, αν αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της βαρύτητας των εν λόγω αποφάσεων, αφού και οι δύο έχουν ληφθεί από εκπροσώπους περισσοτέρων θεσμικών και επαγγελματικών φορέων των τριών. Άραγε οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Ραδιοταξί Αγρινίου επικροτούν την επιλογή αυτού του «πολιτισμένου σκλαβοπάζαρου» της ενοικίασης των εργαζομένων. Γιατί, αν την επικροτούν, τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που εμείς μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε.

Ο συντάκτης αυτού του άρθρου θεωρεί, ότι η ενοικίαση ανθρώπων με σκοπό την παροχή εργασίας σε τρίτους είναι ευθεία καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με πρόσχημα όχι μόνο την «οικονομική κρίση», αλλά κυρίως την νομιμοποίηση ενός ισοπεδωτικού και καταστροφικού νομικού χαρτοφυλακίου, το οποίο εμπλουτίζεται καθημερινά και ενισχύει όλο και πιο πολύ την ασφυκτική μέγγενη, στην οποία επιθυμούν να τοποθετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα τις εργασιακές σχέσεις.  Υπό την απειλή της απόλυσης και τον εφιάλτη της ανεργίας δηλαδή, καλούνται εκβιαστικά οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν ατομικές συμβάσεις, μετατροπής βασικών όρων της εργασιακής σχέσης όπως περικοπή ωρών εργασίας με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη περικοπή αποδοχών.
Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε το απόγευμα της Παρασκευής με τον κ. Σεϊτανίδη, για να τοποθετηθεί επί όλων αυτών, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Επειδή οι εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες εμείς θα είμαστε εδώ. Την Δευτέρα και μέσα από τον ΔΥΤΙΚΑ FM, αλλά και στην έκδοση της Τρίτης θα έχουμε τον χρόνο και τον χώρο να δούμε το ζήτημα σφαιρικότερα, αλλά και να ακουστούν περισσότερες απόψεις από αυτή του γράφοντος. Λευτέρης Τηλιγάδας  sinidisi.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS