Η διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα από το δεκαπενταμελές, προς την Πρωθυπουργία

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 20150 σχόλια

Όπως έδειξαν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των αυριανών εκλογών και ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί, την Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη, να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Είναι ο πρώτος σαραντάρης, τουλάχιστον στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, που ετοιμάζεται να ορκιστεί Πρωθυπουργός.
Γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1974, στην Αθήνα, μόλις έχει πατήσει τα 40. Ωστόσο το άστρο του έχει αρχίσει να λάμπει εδώ και 8 χρόνια, όταν ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, υποστηριζόμενος από τον μικρό τότε Συνασπισμό, συγκέντρωσε 10,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε το κόμμα του.
Από κει και πέρα ανοίγει ο δρόμος για μια συνεχώς ανοδική πορεία που σήμερα τον οδηγεί προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ας θυμηθούμε μέσα από το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, τις ημερομηνίες-σταθμούς στη διαδρομή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
 
Αρχές της δεκαετίας του 90, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στις μαθητικές κινητοποιήσεις της εποχής ως πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς, του σχολείου του. Μάλιστα δίνει συνέντευξη στην Άννα Παναγιωταρέα, για τις καταλήψεις.
Φοίτησε στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, στο σχολείο της περιοχής όπου κατοικούσε με την οικογένειά του. Διατηρεί καλές αναμνήσεις από αυτό. «Το έχω ταυτίσει με έντονες και δραστήριες καταστάσεις. Υπήρξε για μένα ένας στέρεος βατήρας πριν από την εκτίναξη προς την ενήλικη ζωή μου. Το σχολείο μου, μάλιστα, θυμάμαι και εξοργίζομαι με την κυρία Διαμαντοπούλου που επί των ημερών της έδειξε τόσο μίσος προς τη δημόσια Παιδεία και την υποβάθμισε χωρίς κανείς να της το έχει ζητήσει» είχε πει παλιότερα σε συνέντευξή του στο ΒΗMAGAZINO.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές παιδί, τόσο ανάμεσα στους συμμαθητές του όσο και ανάμεσα στους καθηγητές του. Φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού, πήγαινε συχνά στο γήπεδο, έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του. Εκείνη την περίοδο και σε αυτό το σχολείο γνωρίζει τη συμμαθήτριά του Περιστέρα, την Μπέτυ όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά, με την οποία παραμένουν μαζί, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τόσο δημοφιλής, που κατάφερε ήδη από τη Β΄ Λυκείου να αναδειχθεί πρόεδρος του 15μελούς στο σχολείο του. «Ο Αλέξης ήταν ένας επαναστάτης με αιτία» δηλώνει στο BHmagazino o καθηγητής του, Δημήτρης Γκότσης. «Τον είχα στο μάθημα της Κοινωνιολογίας. Καθόταν πάντα στο τελευταίο θρανίο και ήταν ήσυχος. Για να μιλήσει έπρεπε πρώτα να του απευθύνεις εσύ τον λόγο, να τον ρωτήσεις. Από την απάντησή του καταλάβαινες ότι γνώριζε πολύ περισσότερα από αυτά που άφηνε να εννοηθούν. Δεν έκανε ποτέ επίδειξη γνώσεων».
Φωτογραφίες από την EUROKINISSI
Δημοτικές Εκλογές 2006: Κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος στην Αθήνα με την υποστήριξη του Συνασπισμού. Συγκεντρώνει ποσοστό 10,51% και κατατάσσεται τρίτος, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη (ΝΔ) που βγήκε Δήμαρχος και τον Κώστα Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ).
10 Φεβρουαρίου 2008: Στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού εκλέγεται Πρόεδρος του κόμματος. Είναι μόλις 34 χρονών. Λαμβάνει το 70% των ψήφων του Συνεδρίου, έχοντας ως αντίπαλο τον Φώτη Κουβέλη.
4 Μαρτίου 2008: επωχούμενος σε μηχανή φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αρχηγός κόμματος.
24 Ιουλίου 2008: Ως πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, φορώντας μπλου τζιν και συνοδευόμενος από την 22χρονη Καντίζα Σανκόχ από τη Σιέρα Λεόνε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξει τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών.
4 Οκτωβρίου 2009: Ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στο εκλογικό κέντρο του κόμματος το βράδυ των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι ενιαίο κόμμα, αλλά συνασπισμός κομμάτων στον οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, λαμβάνει μόλις 4,6%. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής.
6 Μαϊου 2012: Φτάνει στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να πανηγυρίσει το μεγάλο άλμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει συγκεντρώσει 16,79% και είναι δεύτερο κόμμα, με πρώτη την ΝΔ που έχει συγκεντρώσει 18,85%. Η χαρά του είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
8 Μαϊου 2012: Ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος, προσέρχεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
17 Μαϊου 2012: Ορκίζεται στη Βουλή ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
17 Ιουνίου 2012: Τη βραδιά των εκλογών φτάνει στο εκλογικό κέντρο του κόμματος. Παρά το χαμόγελο, είναι εμφανής στο πρόσωπό του η απογοήτευση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήλθε πρώτο κόμμα.
15 Μαϊου 2014: Ως υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κερδίζει τις εντυπώσεις, στο debate που έγινε στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχαν οι πέντε υποψήφιοι Πρόεδροι.
25 Μαϊου 2014: ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις Ευρωεκλογές με ποσοστό 26,57%, αφήνοντας 4 μονάδες πίσω του τη ΝΔ. Το αποτέλεσμα αφήνει γλυκόπικρη γεύση. Από τη μια είναι σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, από την άλλη η διαφορά από τη ΝΔ δεν είναι τόσο μεγάλη για να προκαλέσει Εθνικές Εκλογές.
Σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη, το 2008, μόλις εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Μάλλον προφητικό...thebest.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS