Norman Atlantic - Υπό έλεγχο η φωτιά λένε οι Ιταλοί

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 20140 σχόλια

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα Νο5.


Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας 58χρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Πρίντεζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα.
Το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης έχει αναλάβει η ιταλική ακτοφυλακή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νorman Αtlantic", βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».
Στην περιοχή υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Άκτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί».

Ένα ελικόπτερο super puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Στο μεταξύ, εντολή να επιστρέψει στην Πάτρα πήρε το 16μελές πλήρωμα του πυροσβεστικού σκάφος «Σκούρτης», το οποίο είχε αποπλεύσει στις 9.15 το πρωί από το λιμάνι με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για την επιστροφή του σκάφους δόθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση. Το πλοίο είχε νοικιάσει η ΑΝΕΚ για να κάνει το δρομολόγιο Ηγουμεντίτσα – Πρίντεζι.

Στην επιχείρηση διάσωσης μετέχουν επίσης και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων:

- 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού
- Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ
- 3 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας
- 2 ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας
- 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας
- 2 ελικόπτερα ΝΗ 90 του Στρατού Ξηράς
- 2 ελικόπτερα Chinook του Στρατού Ξηράς

Επιπλέον ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας επιβαίνει σε SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ετοιμότητα απογείωσης 2 ελικόπτερα Chinook με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 ΤΠΚ ("ΔΑΝΙΟΛΟΣ") και 1 ΠΓΥ ("ΑΞΙΟΣ") από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως 2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK" του ΠΝ στο Κοτρώνι.

Πλέον των παραπάνω, στο Α/Δ της Κέρκυρας οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.
Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ


Το υπό ιταλική σημαία πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 2009, είχε ναυλώνει η ΑΝΕΚ. Η εταιρία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMAN ATLANTIC” της εταιρείας “VISEMAR di Navigazione S.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.
Σε εξέλιξη ευρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία
".

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: newsroom newsit.gr - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS