Δ. Ελλάδα: Πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «εγκέφαλος» σπείρας διακίνησης ναρκωτικών – Είχε εμπλακεί και πριν 15 χρόνια

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 20140 σχόλια

Σάλος έχει προκληθεί μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών το οποίο είχε απλώσει... «πλοκάμια» σε Αχαΐα, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία και Αττική, κάτω από την μύτη πραγματικά των αστυνομικών αρχών, και με εμπλοκή ενός πρώην ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είχε ξανακατηγορηθεί και καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα πριν από 15 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, ο συγκεκριμένος «εγκέφαλος» της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, είναι ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος είχε διατελέσει την δεκαετία του '90 ως διοικητής αστυνομικών υπηρεσιών στην Ηλεία.
Μάλιστα, είχε φυλακισθεί πριν από 15 χρόνια ως αρχηγός συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών και πλέον κατηγορείται και πάλι ως ηγετικό στέλεχος της συμμορίας που διακινούσε ουσίες τα τελευταία χρόνια στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και στην Αττική.
Αυτό που προκύπτει ως νεότερο στοιχείο, είναι πως ο «εγκέφαλος» είχε πλέον βάλει στο «κόλπο» και τον μόλις 20 ετών γιο του.

Τι είχε γίνει πριν 15 χρόνια
Το κύκλωμα που είχε αποκαλυφθεί τότε με πρωταγωνιστή τον ίδιο, αλλά και με τη συμμετοχή και άλλων αστυνομικών, είχε δει το φως της δημοσιότητας την χρονική περίοδο 1997-1998 και τότε, όπως γράφει tovima.gr, είχε αποκαλυφθεί πως γινόταν καλλιέργεια 2.000 δενδρυλλίων χασίς στην περιοχή της Οινόης Ηλείας, πως πωλούσαν προστασία σε καταστήματα της περιοχής, έκαναν εκτεταμένη τοκογλυφία, συμμετείχαν σε κυκλώματα σωματεμπορίας με αλλοδαπές, ενώ εμπλέκονταν και σε παρανομίες με κουλοχέρηδες κ.α.
Τότε μάλιστα είχε αυτοκτονήσει ένας 33χρονος καφεπώλης από τον Πύργο που είχε αφήσει στο ΙΧ του επιστολή που κατήγγειλε τον εκβιασμό του από τον εν λόγω υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Συνολικά για εκείνη την υπόθεση διαφθοράς στην Ηλεία είχαν σχηματισθεί 15 φάκελοι.

Τι συμβαίνει τώρα
Αυτό που αναφέρουν πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. το συγκεκριμένο κύκλωμα έχει δράση πολλών ετών, αποτελείται κυρίως ανέργους, αγρότες, αυτοκινητιστές κ.α., οι οποίοι ωστόσο διατηρούσαν πολυτελείς κατοικίες και Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, ενώ υπήρχε «ταμείο» για να πληρώνει χρηματικές εγγυήσεις και άλλα έξοδα όσων μελών του κυκλώματος που είχαν κατά καιρούς ποινικές εμπλοκές.
Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εντυπωσίασε ότι τα δεκάδες μέλη του κυκλώματος είχαν «κωδικοποιημένους» τρόπους και ειδικές μεθόδους επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η δράση τους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ υπήρχαν τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας και, όπως προέκυψε, συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».
Επιπλέον κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας και στο Ζεφύρι Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, από τα οποία τα 19 είναι μέλη των οργανώσεων ενώ ένας κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Από τους συλληφθέντες 19 είναι Έλληνες, ηλικίας από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Επίσης 136 άτομα περιλαμβάνει η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση και αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»). Από τα 136 άτομα τα έξι είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Πρώτη ενημέρωση 10:40
Πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιείτο στην καλλιέργεια κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μεταξύ άλλων σε Αχαϊα, Ηλεία προχώρησε η δίωξη ναρκωτικών Καλαμάτας
Το δίκτυο αποτελούσαν τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της επικράτειας
Οι εγκληματικές οργανώσεις όπως προέκυψε, συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων» και εξαρθρώθηκαν σε ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας και στο Ζεφύρι Αττικής.
Συνελήφθησαν συνολικά είκοσι (20) άτομα, από τα οποία τα δεκαεννέα (19) είναι μέλη των οργανώσεων
Η δικογραφία περιλαμβάνει εκατόν τριάντα έξι άτομα πστα οποία αποδίδονται κατηγορίες κυρίως για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά
Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες ναρκωτικών (κάνναβης και ηρωίνης), ναρκωτικά δισκία, λαθραίος καπνός, 6 οχήματα, 60 κινητά τηλέφωνα, 5 ζυγαριές ακριβείας, κυνηγετικά όπλα, χρυσές λίρες και πάνω από (45.000) ευρώ σε μετρητά

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν από το πρωί της Τετάρτης , ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και Πύργου, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας Αμαλιάδας, Τρίπολης και Ζεφυρίου, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Από τους συλληφθέντες, οι δεκαεννέα (19) είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας (1) ημεδαπός κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη εκατόν τριάντα έξι (136) άτομα, από τα οποία τα έξι (6) είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης (φυτειών) και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα κάνναβης, βάρους -122- γραμμαρίων, σπόροι κάνναβης βάρους -79,9- γραμμαρίων και μικροποσότητα ηρωίνης. Εξήντα πέντε (65) φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία. Λαθραίος καπνός, συνολικού βάρους -1.220- γραμμαρίων. Πέντε (5) ζυγαριές ακριβείας και πέντε (5) τριβεία κάνναβης. Το χρηματικό ποσό των -45.030- ευρώ και είκοσι οκτώ (28) χρυσές λίρες. Τρία (3) κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο. Εκατόν εννέα (109) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων. Έξι (6) οχήματα. Εξήντα (60) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim. Πέντε (5) μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, δύο (2) σιδερογροθιές και τρεις (3) αστυνομικοί ράβδοι. Δύο (2) συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας (σπρέι πιπεριού). Μία (1) φορητή συσκευή επικοινωνίας. Ένα (1) στυλό με ενσωματωμένη κάμερα. Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με την διακίνηση των ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. dete.gr


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS