Έλληνες πολιτικοί, αιχμάλωτοι ψυχοτρόπων φαρμάκων;

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 20140 σχόλια

Η αποκάλυψη μπορεί να σοκάρει την αμύητη κοινή γνώμη αλλά στο κλειστό club της εξουσίας αποτελεί κοινό μυστικό. Είναι χαρατηριστικό το απόσπασμα από την πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Κουρή στον Αιμίλιο Λιάτσο ο οποίος αφού χαρακτηρίσει "τρελό" τον Γιώργο Παπανδρέου, συνεχίζει την "γνωμάτευση" με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

Γιώργος Κουρής>Του είχα πει (στον Βενιζέλο) να διώξει τον τρελό! Τον Γιώργο Παπανδρέου! Η οικογένεια Παπανδρέου μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα! Έχουν μανιοκατάθλιψη! Και ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο ΓΑΠ. Ο Παπανδρέου πήγε ποτέ ταξίδι χωρίς τον Στεφανή δίπλα του; Ο κύριος Στεφανής, ο φίλος μου, πρέπει να βγει και να μιλήσει! Τι συνέβαινε και εξαφανιζόταν ο Ανδρέας δέκα, είκοσι, τριάντα μέρες όταν ήταν Πρωθυπουργός. Καθόταν σπίτι κι έπαιζε κομπιούτερ! Και η Κοκόλα έπαιρνε τηλέφωνο, τον Γιώργο Προδρομίδη, Διοικητή της ΔΕΗ και τον Γενικό Διευθυντή, Ρούλη Παπαθανασίου, και έλεγε: «Παιδιά μην πέσει το ρεύμα στο Καστρί», γιατί δε θα είχε να παίξει ο Ανδρέας.
Τα σκευάσματα λιθίου είναι πολύ διαδεμένα ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πολλοί δε πιστεύουν ότι οι αποφάσεις πολιτικών πρώτης γραμμής είναι αποτέλεσμα "φαρμακευτικού ελέγχου", ειδικά σε μια συγκυρία με τόση πίεση όσο η παρούσα φάση που διέρχεται η χώρα μας.
Οσοι αναρωτιούνται αν κομβικές πολιτικές αποφάσεις, όπως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είναι αποτέλεσμα ψυχοτρόπων φαρμάκων και ελέγχου του μυαλού μέσα από αυτά, σωστά κάνουν.
Το ίδιο και η έλλειψη βούλησης, αποφασιστικότητας και πυγμής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολιτικοί που ξεχωρίζουν είναι ασφυκτικά περιχαρακωμένοι από ένα μικρό στρατό συμβούλων-αυλοκολάκων οι οποίοι επιδιώκουν να περνάνε την γραμμή τους στα πρόσωπα της εξουσίας.
Η φημολογία θέλει τεράστιες ποσότητες χαπιών να καταναλώνονται στα πέριξ της  πλατείας Συντάγματος.
Ετσι εξέχοντες πολιτικοί εμφανίζονται να είναι έρμαια των φαρμάκων που συνήθως τους μετατρέπουν σε φοβισμένα πιόνια.
Χάπια VS κοκαίνης.
Μεγάλο μέρος της  πολιτικής τάξης της χώρας εμφανίζεται να είναι έρμαιο ψυχοτρόπων φαρμάκων την ίδια στιγμή που τα Αφεντικά της ντόπιας μαφίας είναι έρμαια της κόκας η οποία τους κάνει να αισθάνονται άτρωτοι και την ίδια στιγμή καχύποπτοι με ότι κινείται γύρω τους.
Αβουλοι πολιτικοί ηγέτες, έρμαια των ψυχότροπων VS των συμμοριών της κοκαίνης στην Κολομβία των Βαλκανίων.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκρουση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι αυτό γιατί η πολιτική επηρεάζει τις ζωές όλων μας.
Οσο για τα ψυχότροπα φάρμακα το κείμενο που ακολουθεί είναι ενδιαφέρον>
Χημικές ουσίες που έχουν την ιδιότητα να επηρεάζουν τις ψυχικές διεργασίες του ανθρώπου και τη συμπεριφορά των ζώων. Πρακτικά πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ουσιών, με εξαιρετικά ποικίλη χημική δομή, που έχουν την κοινή ιδιότητα πρόσκαιρης μετατροπής του νευροβιοχημικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τη συνειδητή και μη συνειδητή ψυχική συμπεριφορά του φυσιολογικού ανθρώπου και των ατόμων που πάσχουν από φυσικά νοσήματα, προκαλώντας εκδηλώσεις τόσο ομάδας όσο και ειδικές, τόσο του φυσιολογικού όσο και του παθολογικού ψυχισμού.
Σήμερα η χημεία προσφέρει μεγάλη ποικιλία ψυχοτρόπων φαρμάκων, ικανών να μεταβάλουν την ψυχική συμπεριφορά και να προκαλέσουν ψυχική χαλάρωση, διέγερση, ονειρικές ή παραληρηματικές καταστάσεις.
Ανάλογα με το εάν καταστέλλουν, διεγείρουν ή εκτρέπουν τις ψυχικές δραστηριότητες διακρίνονται σε: 1) Ψυχοληπτικά φάρμακα: πρόκειται για ουσίες που καταστέλλουν την ψυχική και διανοητική λειτουργία προκαλώντας μείωση της εγρήγορσης, καταστολή της πνευματικής δραστηριότητας, καταπράυνση της συγκινησιακής τάσης.
Τα ψυχοκατασταλτικά αυτά φάρμακα είναι περισσότερο γνωστά, αλλά όχι σωστά, ως ηρεμιστικά η αγχολυτικά. Περιλαμβάνουν: τις φαινοθειαζίνες (από τις οποίες εξέχουσα θέση κατέχουν οι προμαζίνες), που συνιστώνται ιδιαίτερα στη θεραπεία της σχιζοφρένιας, των ψυχώσεων του χρόνιου αλκοολισμού ή των τοξικομανιών και εκείνων του γήρατος, αλλά χρησιμεύουν και για να καταπραΰνουν τις οξείες αγχώδεις καταστάσεις φυσιολογικών ατόμων· η μεπροβαμάτη, που δρα αποτελεσματικά στις νευρώσεις αγχώδους τύπου, στις λειτουργικές μυοπάθειες σπαστικού τύπου (μυϊκή υπερτονία, τικ, τρόμος, κινητικές ανησυχίες κ.ά.) και ενισχύει το υπνωτικό αποτέλεσμα άλλων φαρμάκων· τα παράγωγα της διαζεπίνης, οι βενζοδιαζεπίνες, η μεφεναζίνη, τα παράγωγα της ραουβόλφιας, η υδροξυλίνη, η χλωροδιαζεποξίδη κ.ά., που καθένα έχει ιδιότητες και ως εκ τούτου ενδείξεις ειδικές.
2) Ψυχοαναληπτικά φάρμακα, διεγερτικά της εγρήγορσης (ουσίες που ανταγωνίζονται τα υπνωτικά) και της ψυχικής διάθεσης (αντικαταθλιπτικά) που ασκούν διεγερτική δράση, ειδικά στις καταθλιπτικές καταστάσεις, προκαλώντας στο άτομο αίσθημα ευφορίας και ευεξίας (ψυχοτονικές αμίνες, ιπρονιαζίδη κ.ά.). Τα φάρμακα αυτά ενδείκνυνται ειδικά στις καταθλιπτικές ψυχώσεις (τόσο αντιδραστικού χαρακτήρα όσο και ενδογενούς προέλευσης), στη μελαγχολία, στις καταθλίψεις του αλκοολισμού και του παρκινσονισμού, σε ορισμένες διαταραχές της παιδικής συμπεριφοράς· είναι όμως και πολύ επωφελή στην αντιμετώπιση των κοινών περιπτώσεων αδυναμίας, υπνηλίας, κόπωσης φυσιολογικών ατόμων, στα οποία προκαλούν αύξηση της ικανότητας προς εργασία, της πνευματικής απόδοσης και εγρήγορσης κ.ά.
3) Ψυχοδυσληπτικά ή παραισθησιογόνα φάρμακα: στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τα φάρμακα που εκτρέπουν την ψυχική δραστηριότητα από το φυσιολογικό, προκαλώντας μια παραληρηματική κατάσταση συνοδευόμενη από στρέβλωση της ικανότητας εκτίμησης των πραγματικών αξιών (δρόγες που προκαλούν ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις, ονειρικές ή συγχυτικές καταστάσεις, αποδιοργάνωση της προσωπικότητας). Ψυχοτρόπα φάρμακα ή ψυχοφάρμακα: πείραμα για τον καθορισμό της ηρεμιστικής δράσης ενός σκευάσματος σε ψάρια του είδους betta splendens.

Τι είναι το διάσημο λίθιο

Το Λίθιο ανήκει στα αλκάλια, ομάδα που συμπεριλαμβάνει το κάλιο, το νάτριο, το ρουβίδιο, το καίσιο, το φράγκιο. Είναι ασημόλευκο, πολύ πιο ελαφρύ και από το πετρέλαιο, αντιδρά έντονα με το νερό και η φύλαξή του είναι πολύ δύσκολη. Μόνο επάλειψη με ζελέ πετρελαίου βοηθάει να διατηρηθεί ανενεργό.

Γιατί το είπαν έτσι
Οπως ακριβώς ένας Ελληνας μπορεί να φανταστεί, η λέξη λίθος είναι στη ρίζα της ονομασίας αυτού του στοιχείου. Οι σουηδοί χημικοί που το ανίχνευσαν πρώτοι, ο Μπερζέλιους και ο μαθητής του Αρφβεντσον, σε ένα νησάκι έξω από τη Στοκχόλμη το 1817, σε ένα ορυκτό, του έδωσαν αυτή την ονομασία για να τονίσουν ότι βρίσκεται ως συστατικό του εδάφους.

Αριθμοί κυκλοφορίας
Ατομικός αριθμός:  3
Ατομικό βάρος: 6.941
Σημείο τήξης: 181 Βαθμοί Κελσίου
Αριθμός ισοτόπων:  10
Αφθονία στη Γη: 31ο στη σειρά

Τι θέλει στη ζωή μας;
Μπορεί και μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να παίρνουν καθημερινά κάποιο σκεύασμα που έχει ως βασική ουσία το λίθιο. Οταν υποφέρεις από διπολική διαταραχή, αισθάνεσαι να εκτελείς μια ταλάντωση από την κατάσταση της ευφορίας στη βαθιά κατάθλιψη. Ηδη από το 1871 είχε προταθεί η θεραπεία αυτής της κατάστασης με λίθιο αλλά δεν πέτυχε παγκόσμια αναγνώριση. Το 1949 ο αυστραλός γιατρός John Cade έκανε ενέσεις σε πειραματόζωα με ανθρακικό λίθιο. Παρατήρησε ότι έχασαν κάθε διάθεση για... αταξίες και η κινητικότητά τους μειώθηκε στο ελάχιστο. Αυτό τον ώθησε να κάνει την ίδια «θεραπεία» σε έναν από τους πιο επιβαρυμένους ασθενείς του, τον οποίο κρατούσαν έγκλειστο για λόγους ασφαλείας (δικής του και των άλλων). Μέσα σε δύο μήνες ο άνθρωπος αυτός είχε επιστρέψει στη δουλειά του. Από το 1970 γενικεύθηκε η χορήγηση του λιθίου. Χωρίς να είναι εντελώς ξεκάθαρος ο μηχανισμός δράσης του, πιστεύεται ότι δρα περιοριστικά στην παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Πόλεμος και ειρήνη
Το 1991 υπολογίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν αποθέματα 40.000 τόνων λιθίου που τα χρειάζονταν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ιδιαίτερα της βόμβας υδρογόνου, μιας πολύ πιο εξελιγμένης και καταστρεπτικής κατασκευής από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα.

Τα αποθέματα λιθίου στη Γη μπορεί να φθάνουν και τα 35 εκατομμύρια τόνους (σίγουρα είναι τα 11 εκατομμύρια) και να βρίσκονται «θαμμένα» μαζί με άλλα χρήσιμα στοιχεία σε αλμυρές λίμνες κυρίως στη Βολιβία, στην Αργεντινή και στη Χιλή ενώ και η Κίνα παράγει μια ποσότητα 3.000 τόνων. Ο βασικός καταναλωτής είναι η βιομηχανία παραγωγής κραμάτων αλουμινίου - λιθίου και μαγνησίου - λιθίου, καθώς και μπαταριών ιόντων λιθίου για τις μικροσυσκευές μας.

Απορίες λογικές και μη

Τι θέλει το λίθιο στη βόμβα υδρογόνου;
Πρέπει να έχεις τη φαντασία και τις γνώσεις των διάσημων φυσικών Teller-Ulam-von Neuman,για να σκηνοθετήσεις την παρακάτω διαδικασία:

1. Οταν εκρήγνυται η βόμβα από τη σχάση του ουρανίου-235 που περιέχεται σε αυτήν, φεύγουν νετρόνια.

2. Τα νετρόνια απορροφώνται από πυρήνες του λιθίου-6 (3 πρωτόνια, 3 νετρόνια) και αυτό διασπάται δίνοντας ήλιο και τρίτιο, δηλαδή υδρογόνο με δύο νετρόνια στον πυρήνα.

3. Το υδρογόνο που περιέχει η βόμβα είναι δευτέριο, δηλαδή στον πυρήνα υπάρχει ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο. Το δευτέριο με το τρίτιο συντήκονται για να δώσουν ήλιο και προκύπτουν ακόμη περισσότερα νετρόνια.

4. Το περίβλημα είναι φτιαγμένο από ουράνιο-238 και απορροφώντας τα νετρόνια μετατρέπεται σε πλουτώνιο-239. Ακολουθεί μια αλυσίδα σχάσεων και συντήξεων που κλιμακώνει το καταστρεπτικό αποτέλεσμα της βόμβας. Ακόμη όμως θεωρείται ότι δεν βρίσκεται στα χέρια του καθενός ένα πλήρες σχεδιάγραμμα για το πώς συνεργάζονται τα διάφορα στάδια που εντελώς πρoσεγγιστικά περιγράψαμε.

Πώς δουλεύουν οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου;
Τα βασικά τμήματα μιας μπαταρίας είναι η κάθοδος, η άνοδος και ο ενδιάμεσος ηλεκτρολύτης που διευκολύνει να πηγαίνουν τα φορτία από την κάθοδο στην άνοδο. Οι παλαιές μπαταρίες είχαν υγρό ηλεκτρολύτη. Οι σημερινές, πιο διαδεδομένες σε μικροσυσκευές με ιόντα λιθίου, έχουν ηλεκτρολύτη που είναι σε κατάσταση πολύ παχύρρευστου υλικού, και αυτό διευκολύνει και τη συσκευασία τους. Ιόντα λιθίου σημαίνει άτομα λιθίου που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο. Από την κάθοδο λοιπόν όπου βρίσκονται σε ένωση με κοβάλτιο και οξυγόνο κινούνται ως την άνοδο μέσω του ηλεκτρολύτη όταν έχουμε εκφόρτιση και στην επαναφόρτιση ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη πορεία.

Βάζω στο Google «Lithium» και μου βγάζει «Evanescence» (= εξαφάνιση, φθαρτότητα). Πώς αυτό;
Μην τρομάζετε. Υπάρχει ένα αμερικανικό συγκρότημα με αυτό το όνομα που ιδρύθηκε από την Amy Lee το 1995 και θεωρείται ότι παίζει χριστιανικό ροκ. Στα τραγούδια του συμπεριλαμβάνεται και ένα με τον τίτλο «Lithium», όπου γίνεται λόγος ακριβώς για την επίδραση του λιθίου σε ψυχικά επιβαρυμένους ανθρώπους:

«Lithium, don't wanna lock me up inside
Lithium, don't wnna forget how it feels without
Lithium, I wanna stay in love with my sorrow
Oh, but God I wanna let it go». kourdistoportocali.com

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS